Naag Panchami

Naag Panchami [nāga pañcamī] is een dag gewijd aan de Naaga’s. De Naaga’s leven in de laagste wereld en symboliseren de dood. Ook wordt Naag Devata [Nāga Devatā] gezien als de bron van rijkdom. Kubera en Lakshmi [Lakṣmī] zouden hun rijkdom van Hem ontvangen.

Tithi

shraavana shukla panchami [śrāvaṇa śukla pañcamī]

Achtergrond

In de Mahabharata [Mahābhārata] lezen we het verhaal van Janamejaya, de zoon van koning Parikshita en zijn vrouw Madravati [Parikṣita, Mādravatī], die een offerritueel hield waarbij hij slangen offerde. Dit deed hij omdat zijn vader door een slangenbeet van Takshaka [Takṣaka] (een demonische slangenkoning) was vermoord. Vele brahmaanse wijzen waren aanwezig om alle slangen ter wereld te vernietigen door ze in deze yagya [yajña] te offeren. De yagya was zo krachtig, dat alle slangen vanzelf in de kunda [kuṇḍa] vielen. Toen de wijzen erachter kwamen dat Takshaka naar de woonplaats van Indra was gevlucht om zijn bescherming te vragen, reciteerden zij hun mantra’s nog sneller en intenser, zodat Takshaka en Indra ook naar het vuur van de yagya werden geleid. Takshaka had zichzelf in Indra’s hut verwikkeld, maar de kracht van de yagya was zo groot, dat zowel Takshaka als Indra naar het vuur werden getrokken. De Devata’s [Devatā] werden hier bang van en gingen naar Manasa Devi [Manasā Devī] (dochter van Shiva [Śiva]) om haar hulp te vragen. Ze heeft haar zoon Astika toen verzocht om naar de yagya toe te gaan en Janamejaya te verzoeken de yagya te stoppen. Janamejaya was onder de indruk van Astika’s kennis van alle geschriften en daarop wilde Janamejaya hem een wens gunnen. Daarop vroeg Astika hem de yagya te stoppen. Janamejaya had respect voor hem als wijze en bracht zijn wens in vervulling, ondanks dat de overige aanwezige wijzen protesteerden. Op deze manier werd het leven van Indra, Takshaka en andere slangen gespaard.

Volgens de Garura Puraana [Garuŗa Purāṇa] is het vereren van slangen op deze dag zeer gunstig en zal de verrichter van de rituelen veel zegens ontvangen.

De Shrimad Bhaagavatam [Śrīmad Bhāgavatam] beschrijft dat op de dag van Naag Panchami Krishna [Kṛṣṇa] de demonische slang Kaaliya [Kāliyā] verjoeg uit de Yamuna-rivier [Yamunā]. Door Kaaliya’s aanwezigheid werd het water vergiftigd, wat niet goed was voor de mensen, omdat de Yamuna een heilige rivier was waarin de mensen baden en waaruit zij dronken. Op een dag was Krishna met Zijn vrienden aan het spelen vlakbij deze rivier waarbij de bal in het water viel. Krishna ging de bal halen en kwam de slang Kaaliya tegen. Hier jaagde Hij hem weg en zo redde Hij de mensen.

Rituelen

Op de dag van Naag Panchami staat de verering van Naag Devata centraal. Dit vereren kan gepaard gaan met vasten. Vasten is een manier om onthechting en onthouding te beoefenen. We passen ons eetpatroon tijdelijk aan door ons te beperken tot voedsel dat reiner is en dus een gunstigere werking heeft op onze geest. Sommige mensen beperken zich zelfs tot puur water en fruit of eten zelfs helemaal niets.

Als rituelen offeren de meeste mensen zuivere spijzen, bloemen en baden van melk met zwart sesamzaad erdoorheen op het beeld van Naag Devata terwijl ze zijn mantra herhaaldelijk reciteren. Dit laatste noemen we abhisheka [abhiṣeka]. De meest gebruikte mantra hierbij zijn “aum anantaaya namah” [anantāya namaḥ] en de Naag Devata gayatri mantra [gāyatrī mantra]: “aum naagadevataaya vidmahe jvaalaa-maalaaya dheemahi tanno ananta prachodayaat” [ॐ nāgadevatāya vidmahe jvālā-mālāya dhīmahi tanno ananta pracodayāt]. We vereren Naag Devata middels puja [pūjā] en/of havana. Soms wordt ook de eigen japa mala [japa mālā] om of op het beeld van Naag Devata geplaatst voordat we Hem vereren of raken we het beeld even aan met de japa mala nadat we Hem middels het beeld hebben vereerd. Vervolgens doen we mantra jaapa [mantra jāpa] met de mala met meestal één van de zojuist genoemde mantra’s.

18 antwoorden
 1. Sirawatie
  Sirawatie zegt:

  vraagt zeer beleefd hoe je deze poedja kan uitvoeren
  kan je shesnaag op deze dag met melk voeden.en wat kan er nog meer geofferd worden please !ik heb kal sarp yog in mijn kudelie zou ik dat mogen doen om hrm te vereren.

  Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Sirawatie, vervelend dat je kaal sarpa yoga hebt.

   Je kunt de puja doen door de stappen van de puja te volgen. Als mantra voor Naag Devta kun je “Aum anantaaya namah” gebruiken.

   Uiteraard kun je melk offeren aan Naag Devta. Je kunt hier zwarte tiel (zwart sesamzaad) aan toevoegen en deze met een witte bloem offeren aan Naag Devta. Voor Hem worden witte bloemen als zeer gunstig beschouwd. Samen met Naag Devta wordt meestal ook Shiva vereerd in de vorm van een Shivalinga. Ook voor Hem kun je melk offeren (zonder tiel) met een witte bloem. Dit kan met de bijbehorende mantra (Aum Anantaaya namah voor Naag Devta en Aum namah Shivaaya voor Shiva). Je kunt ook mohanbhog en fruit offeren.

   Bij Kaal Sarpa Yoga kun je beter een pandit raadplegen. Effectief hiervoor is namelijk een Rudra puja met verering van Rudra en Naag Devta, wat een gecompliceerde puja is. Voor jezelf kun je 108 keer de Maha Mrityunjaya mantra reciteren.

   Als je meer vragen hebt, dan kun je die gerust stellen.

   Beantwoorden
 2. Santusha
  Santusha zegt:

  Wij hebben de zelfde vraag. Onze zoon heeft kaal sarp yog in zijn kundelie.

  Welke pandit kan deze puja juist verrichten. Ik heb te horen gekregen dat niet iedereen deze puja kan verrichten. Dit moet voor mijn zoontje wel op de dag van Naag panchami gebeuren.

  Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Santusha, vervelend dat je zoon kaal sarpa yoga heeft. De Maha Mrityunjaya mantra is inderdaad zeer effectief. Ik heb je zojuist een mail gestuurd met de naam en contactgegevens van een ervaren pandit.

   Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Amar, ik heb juist begrepen dat slangen dol zijn op melk. In India wordt ook melk gegeven aan slangen, omdat slangen dan het melk drinken en de mensen met rust laten. Aan Naaga Devata wordt altijd melk geofferd met zwarte sesam erdoorheen.

   Beantwoorden
 3. sirawatie
  sirawatie zegt:

  Randjita bedankt voor uw advies,maar had nog een vraag en dat is;
  is naag devta een aparte godheid of mag je een shivling met een slang ook aanbidden als naag devta en mag je dan melk met tiel of zonder tiel op shivling zetten.groetjes.

  Beantwoorden
 4. sirawatie
  sirawatie zegt:

  Beste randjita alvast heel hartelijk dank voor uw advies.maar had nog een vraag.ik zit in sur.maar hier doen die pandiets alsof ze niet weten wat kaal sarp yog is.mag je eeen shivling met een slang ook aan bidden als naag devta of is naagdevta een aparte godheid.,en mag je dan met melk en tiel op shivling of zonder tiel.groetjes.

  Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Sirawatie, het wordt wel aangeraden, omdat mantrarecitatie kosmische energieën tot de reciteerder brengt. Je kunt de mantra-uitspraak oefenen of een eenvoudigere mantra gebruiken en deze herhaaldelijk reciteren: “aum ghrinih suryaaya namah.” Zie Korte mantra’s.

   De lota wordt doorgaans pas na het offeren in één straal tegen het voorhoofd gehouden.

   Naag Devata staat in principe los van de Shivalinga en heeft dus een aparte murti. Daarop kan melk gemengd met zwarte tiel en met een witte bloem worden geofferd. Op de Shivalinga wordt puur voor Shiva geofferd: melk, water of dhaar.

   Zelf heb ik geleerd dat een Shivalinga met een slang alsnog op de eerste plaats een Shivalinga is en er dus geen Naag Devata puja op gedaan mag worden, omdat Naag Devata als een aparte Godheid wordt beschouwd.

   Mocht er iets onduidelijk zijn of je meer vragen hebben, dan kun je dat gerust aangeven.

   Beantwoorden
 5. Debbie
  Debbie zegt:

  Halllo Ranjita,

  wat betekent dat als een slang jouw als moeder beschouwd en jouw beschermd tegen allerlei kwaadaardige dingen?, zij komen vaker in mijn dromen en bijten mij absoluut niet ze spelen met mij juist. Vaak zie ik dat ik ze ooit heb beschermd en hun leven heb gered ergens in India.Moet ik de slangen gaan vereren of juist met rust laten en verder gaan met je leven?

  Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Debbie, dromen zijn vaak een weerspiegeling van onbewuste gevoelens, emoties en gedachten. Soms hebben ze een boodschap, maar dat is vaak moeilijk na te gaan. Het is mogelijk om Naagdevata te vereren en te kijken of je dromen dan wellicht sterker, minder of anders worden. Zo kun je wellicht nagaan of het daarmee te maken heeft of niet.

   Beantwoorden
 6. Raadj
  Raadj zegt:

  Goeidag ik had een vraagje mijn aan vriendin werd verteld omdat ze vaker over slangen enz droomt dus ze liet het checken en ze kreeg te horen dat: naghdevta omgang met haar heeft. Is zoiets wel mogelijk?

  Beantwoorden
  • Ranjita
   Ranjita zegt:

   Hallo Raadj, dromen zijn meestal een (symbolische) weerspiegeling van onze gedachten, emoties, gevoelens etc. Het is wel mogelijk dat er een relatie is met Naag Devata, aangezien dat de godheid van de slangen is, maar het kan dus ook symbolisch zijn of bepaalde voortekenen aanduiden.

   Beantwoorden
  • Ricky
   Ricky zegt:

   Hallo heb een vraag er word mij gezegd dat ik shiv shakti heb en brahm shakti hoe of wat moet ik verder nu want ken geen raad en krijg veel problemen nu in me leven nadat ik ouder word en niem kn me helpen. Hb vernomen dat die shiv shakti een slang in houd en die zie ik elk jaar 1 keer ook.

   Beantwoorden
   • Ranjita
    Ranjita zegt:

    Hallo Ricky, Shiva Shakti en Brahma shakti zijn goddelijke energieën. Als je deze zou hebben, dan zou je nooit enig probleem moeten ervaren in je leven, want dan zou je rechtstreeks in contact staan met het Goddelijke…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *