Wat is het verschil tussen jou en een pandit?

Categorie: HindoeDharma.nl

Naar mijn mening is er een groot verschil tussen mij en een pandit.

Een pandit is doorgaans een religieus voorganger die rituelen voor anderen verricht en daarbij verbonden is aan een bepaalde stroming, mandir en/of hindoeorganisatie. De titel pandit (letterlijk: geleerde) kent dan ook een bepaald gezag in de hindoegemeenschap. Daarbij heeft een pandit over het algemeen een nadrukkelijk godsdienstige benadering, waarbij vaak (gelukkig niet altijd) weinig rekening wordt gehouden met de tijd, plaats en omstandigheden van de moderne samenleving en het individu zelf.

Ik geef geen leiding aan religieuze diensten en groeperingen; ik zie mezelf meer als een gewone hindoe die graag haar kennis en ervaring van het hindoeïsme met anderen deelt. Daarbij ben ik niet verbonden aan een bepaalde stroming, mandir en/of hindoeorganisatie. Ook eigen ik mezelf geen religieuze of spirituele titels toe (ik ben überhaupt niet zo van de labels). Daarbij heb ik een praktische benadering, waarbij ik manieren beschrijf om de vedische leer te kunnen toepassen in de huidige tijd, plaats en omstandigheden van de moderne samenleving en het individu zelf.

Terwijl een pandit religieuze praktijken voor anderen verricht en bepaalde regels en standaarden hanteert, begeleid en ondersteun ik hindoes en andere geïnteresseerden juist in het zelf verrichten van religieuze praktijken: op een praktische manier die rijmt op de vedische leer, past in de moderne Nederlandse samenleving waarin wij leven en ook past bij het individu zelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *