Sita Navami

Sita Navami wordt ook wel Sita Jayanti genoemd en is de verschijningsdag van Sita, de echtgenote van Rama die tevens een neerdaling van Lakshmi is.

Tithi

vaishaakha shukla navami [vaiśākha śukla navamī]

Achtergrond

In de tretaayuga [tretāyuga] verscheen Lakshmi [Lakṣmī] in de plaats Mithila op aarde in de gedaante van Sita [Sītā]. Zij staat ook wel bekend als Janaki [Jānakī], omdat zij de dochter is van Janaka, die de koning was van Mithila. Sita Navami valt precies een maand na Ramanavami [Rāmanavamī], de geboortedag van Rama [Rāma], met wie Sita later trouwde.

In de Valmiki Ramayana [Vālmīki Rāmāyaṇa] wordt Sita beschreven als de dochter van Bhumi Devi [Bhūmī Devī] (Moeder Aarde), omdat Sita uit de aarde was verschenen toen Janaka een stuk land aan het ploegen was als voorbereiding van een yagya [yajña]. Op dat moment heeft Janaka haar als zijn eigen dochter beschouwd en opgevoed. Volgens de dharmische wetten is er geen verschil tussen een geadopteerd kind en een bloedeigen kind. Om die reden staat Sita bekend als de dochter van Janaka, Janaki.

Sita wordt volgens beweringen ook wel beschouwd als de wedergeboren Vedavati [Vedavatī], een vrouw die ascese beoefende voor Vishnu [Viṣṇu] om Hem als echtgenoot te krijgen. Tijdens haar ascese werd zij lastiggevallen door Raavana [Rāvaṇa], die haar probeerde te verkrachten. Om te ontsnappen aan Raavana’s lusten is zij toen in het vuur gesprongen na haar belofte aan Raavana dat zij de oorzaak zou worden van zijn dood.

Rituelen

Hoewel hoogtijdagen als Ramanavami, Hanumaan Jayanti en Krishna Janmaashtami uitgebreid gevierd worden in mandirs en bij hindoes thuis, wordt Sita Navami door de meeste Hindoes in Nederland en Suriname niet gevierd, zelfs niet in mandirs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *