Omgaan met familie en vrienden

Veel mensen zijn terughoudend om lange reizen te maken vanwege (de reacties van) hun familie en vrienden. Vaak zijn ze bang om hun familie en vrienden te missen, teleur te stellen, of beide!

Het is heel normaal om je familie en vrienden te missen wanneer je een lange tijd bij ze vandaan bent. Onze familie en vrienden zijn onze dierbaren en het idee om lange tijd ver van ze te zijn, is best intimiderend. “Wat zal er gebeuren als ik weg ben? Wat als ik belangrijke gebeurtenissen mis? Wat als ze mij zullen vergeten? Wat als ze teleurgesteld zullen zijn in mij? Wat als er iets gebeurt en ze mij niet kunnen bereiken? …..”

Ik had dezelfde angsten toen ik in 2018 voor 3 maanden naar India vertrok. Ik liet het aan niemand zien, maar ik was best zenuwachtig. Toen overtuigde ik mezelf ervan dat, als er iets thuis zou gebeuren en ik er moest zijn, ik er binnen enkele dagen kon zijn. Mijn familie is er, mijn vrienden zijn er en door het internet kunnen we dichtbij zijn terwijl we ver zijn. Dus waar maakte ik me zorgen over?

Toen ik na die drie maanden terugkwam, bleek er thuis niets veranderd te zijn. Mijn familie en vrienden waren hetzelfde, niets bijzonders was veranderd in het land waarin ik woonde en alle angsten die ik had, bleken slechts in mijn hoofd te bestaan. Dus beperk jouw reisambities en dromen nooit om dit soort redenen. Er zijn vele geweldige mensen in deze wereld. Zoveel fantastische ervaringen wachten daar ergens op jou. Het zal helemaal goed met je gaan, en ook met jouw familie en vrienden!

Het is niet zo dat jouw familie en vrienden niet belangrijk zijn. Nee, ze zijn en blijven jouw dierbaren en jij zult er zijn wanneer dat nodig is! Het is gewoon zo dat jij ook het recht hebt om jouw hart te volgen en je dromen waar te maken. In het begin zal het misschien wel lijken alsof ze tegen jouw ambities zijn. Je weet dat jouw familie en vrienden altijd het beste met jou voor hebben, maar de invulling daarvan is vanuit hun standpunt gezien. Zij dromen jouw dromen niet. Zij voelen jouw gevoelens niet. Ze kunnen niet altijd jouw verlangens begrijpen.

Niet iedereen zal het eens zijn met jouw plannen en beslissingen. Velen zullen waarschijnlijk praten over risico’s en allerlei “wat als” scenario’s. Eigenlijk zullen ze hun eigen angsten op jou projecteren. Maar uiteindelijk, wanneer ze jouw foto’s zien en jouw verhalen horen over jouw fantastische en gelukkige ervaringen, dan zullen zij diep in zichzelf blij voor jou zijn. Jij bent hun dierbare; als jij gelukkig bent, zijn zij dat ook.

Het is tenslotte jouw leven, dus volg je hart en leef jouw leven op jouw eigen manier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *