13 manieren om jouw lange reizen te financieren

Allereerst moet je weten dat het veel inzet, hard werk, moeilijke beslissingen en toewijding vergt om een lange reis te kunnen maken. Zo niet, dan heb je een dikke bankrekening nodig, moet je goed met geld kunnen omgaan of een zekere mindset hebben. Angstloos, optimistisch en reislustig… Zoals Christopher McCandless (film: Into The Wild). Een diepe passie met een 1000% “I got this” mentaliteit.

13 manieren om jouw lange reizen te financieren

 1. Ga voor zo lowbudget mogelijke (backpack)reizen. Hoe meer lowbudget je reizen zijn, hoe meer dagen je kunt reizen.
 2. Leef volgens een minimalistische leefstijl, werk hard, geef alleen geld uit wanneer het nodig is en spaar zoveel geld als je kan.
  1. Maak een visiebord.
   Dit kan je helpen herinneren aan de fantastische avonturen die je te wachten staan, zodat je doorgaat en je reisdromen niet opgeeft.
  2. Maak een realistisch spaarplan voor je reizen.
   Je kunt bijvoorbeeld een paar potten op je kamer zetten met labels erop: India, Nepal, Thailand, Bali, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika etc. (plaatsen/landen waar je van droomt) met het budgetbedrag erbij. De spaarpotten zullen je herinneren aan jouw dromen om naar die delen van de wereld te reizen en je zult de potten blijven vullen totdat op z’n minst een van de reizen mogelijk is.
  3. Creëer inkomen met jouw spaargeld.
   Je kunt bijvoorbeeld kijken of er winstgevende depositospaaropties zijn met mooie rentes.
 3. Werk freelance online, bijvoorbeeld via websites als Upwork, Fiverr en Outsource, of werk als een online taaldocent op Verbling. Op die manier kun je wat extra’s verdienen naast je gewone werk en deze websites maken het ook mogelijk om tijdens jouw reizen te werken.
 4. Werk tijdens jouw reizen van tijd tot tijd, bijvoorbeeld in hostels, hotels, resorts, cafés of misschien als een live in carer of au pair (nanny). Geen werk is klein en vaak bieden zulke plaatsen ook gratis verblijf en voedsel aan.
 5. Werk op een cruiseschip of jacht, als een reischauffeur of reisgids. Organiseer bijvoorbeeld zelf trips en voeg een kleine marge toe om jouw eigen reiskosten te dekken. Op die manier heb je reisgezelschap, maak je nieuwe vrienden en dek je jouw reiskosten.
 6. Word een steward(ess).
 7. Start een kleine winstgevende business in netwerkmarketing.
 8. Word een coach of instructeur op een gebied waarvoor je niet gebonden bent aan een vaste locatie. Bijvoorbeeld: berg-/wandelgids, ski-instructeur, personal trainer, duikinstructeur, yogadocent, surfinstructeur…
 9. Probeer overgeplaatst te worden van werkvestiging (of verander van tijd tot tijd van baan/werkplaats). Als je bijvoorbeeld in Delhi werkt en je meer Midden- of Zuid-Indiase plaatsen wilt bezoeken, probeer dan overgeplaatst te worden naar bijvoorbeeld Bengaluru of Mumbai. Op die manier kun je reizen tegen lagere kosten, omdat je dan in de buurt van die reisbestemmingen woont en werkt. Zo worden je reiskosten minder voor de maanden dat je daar werkt (dit hangt natuurlijk ook af van jouw salaris, huisvestingskosten etc.).
 10. Als je de mogelijkheid hebt om tijdelijk in het buitenland te werken en geld te verdienen in een valuta die gunstiger is, ga er dan voor.
 11. Als jouw werkgebied het toelaat, werk freelance tijdens jouw reizen. Voorbeelden: gezondheidsadviseur, masseur, entertainer, artiest, muzikant, fotograaf, schrijver of iets anders dat je overal tijdens je reizen kunt doen. Netwerk, promoot je werk via lokale reiscommunity’s en creëer mond-tot-mondreclame om aan klanten te komen en geld te verdienen om jouw reiskosten te dekken. Of maak wat goede barteldeals voor diensten die jij nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld weleens een opdracht als mystery guest gedaan voor een café en kreeg in ruil daarvoor gratis eten. Een keer heb ik iemand business coaching gegeven en toen heeft hij mij rondgetoerd in het gebied zonder mij enige kosten in rekening te brengen.
 12. Creëer jouw eigen online business. Het kost veel tijd en inzet om het op te bouwen en het is mogelijk dat je pas na tenminste 2 jaar degelijke resultaten ziet (uiteraard ook afhankelijk van jouw vaardigheden, marketing en vakgebied), maar het kan erg winstgevend zijn als je het op de juiste manier doet.
 13. Doe vrijwilligerswerk en gebruik diensten als Couchsurfing voor verblijf en voedsel. Geef ALTIJD iets waardevols ervoor terug. Wees geen freeloader. Geef een beetje, neem een beetje. Als jij bijvoorbeeld couchsurfers van verschillende plaatsen of landen host, dan kunnen zij jou de volgende keer hosten. Bouw een sterk reisnetwerk! Reiskarmapunten zijn erg waardevol.

Noot: niet iedereen is in staat om dit te doen. Het vraagt een zekere mindset, ambitie, passie, toewijding en hard werk om wat verdiensten te bereiken. Als je niet bereid bent hard te werken, dan kun je het vergeten.

Onthoud alsjeblieft: jouw intentie en acties moeten altijd zuiver en eerlijk blijven. Wees geen ‘begpacker’, licht niemand op en besteel niemand. Wees ook niet bang om geld in rekening te brengen of iets terug te vragen wanneer je besluit voor iemand te werken. Geef een beetje, neem een beetje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *